Madrid vol subvencionar només les entitats socials "d'àmbit estatal"

Segons publica l'Ara, l'Estat treballa en un decret per excloure les entitats que no actuen a tot l'Estat de les subvencions del 0,7% de l'IRPF


L'Executiu central treballa en un Reial Decret per a excloure les entitats socials que no actuen a tot l'Estat de les subvencions del 0,7% de l'IRPF, segons va publicar dijous el Diari Ara, que va tenir accés a l'esborrany.

D'aprovar-se, 61 entitats socials catalanes, el 42% del total que actuen a la comunitat autònoma i que anualment reben fons dels impostos dels contribuents, quedaran excloses. Catalunya és el territori amb més entitats sense matriu espanyola, quasi el mateix nombre que la suma de les associacions en la mateixa situació de la resta de l'Estat (70).

Davant d'aquest anunci, la Taula d'Entitats del Tercer Sector de Catalunya ha lamentat que el contingut de l'esborrany "mostra, un cop més, la insensibilitat i el nul respecte cap els projectes socials i les persones ateses que han ajudat a resoldre situacions d’exclusió els darrers anys". De les 469 entitats que van rebre fons el 2014, 131 ja no els rebrien si el decret tira endavant.

Així mateix, la Taula assegura en un comunicat que els criteris que inclou l'esborrany "estan pensats per evitar complir les darreres sentències judicials que obliguen al Govern de l’Estat a transferir aquests fons a les Comunitats Autònomes".  El Tribunal Constitucional i el Suprem han emès diverses sentències en aquest sentit i Catalunya ha guanyat els 12 recursos presentats per garantir la competència autonòmica de gestió i retribució dels fons. El reia decret podria constituir una arbúcia per a eludir aquestes sentències, ja que converteix les subvencions en una nova prestació de la Seguretat Social, competència del ministeri.

Amb aquest decret "es trenca el concepte de dret subjectiu en la percepció de la prestació provinent de la Seguretat Social", afirma la Taula, ja que les beneficiàries serien, en exclusiva, les entitats d’àmbit estatal reconegudes pel Ministeri de Sanitat i Assumptes Socials, enlloc del ciutadà.

D'aprovar-se la norma es podria donar la paradoxa que el 42% de les entitats catalanes es quedessin sense els 13 milions que cobren anualment, malgrat que un de cada quatre euros recaptats per Hisenda per a fins socials l’aporten els contribuents d'aquesta comunitat (26%).

Podeu consultar aquí l'entrevista del Diari Ara a la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article